Onthulling Regenboogtrap

Op het Mata Hariplein in Leeuwarden komt een Regenboogtrap. De regenboog staat symbool voor het vieren van diversiteit en respect. De gedachte van de initiatiefnemers is dat je in Leeuwarden kunt zijn wie je bent, ongeacht seksuele voorkeur, gender, afkomst en cultuur.

Positief Symbool

De Regenboogtrap is een positief symbool en draagt uit dat het tegengaan van pesten en discriminatie altijd aandacht vraagt. In 2015 werden in Noord-Nederland 1.048 ervaringen van discriminatie gemeld bij Discriminatie Meldpunt Tûmba, de politie en de COC’s. Onze samenleving is gebouwd op respect en gelijke rechten ongeacht wie je bent en hoe je er uit ziet. Helaas is dit respect en zijn deze gelijke rechten niet vanzelfsprekend en moet hiervoor nog steeds ‘gevochten’ worden.

Idee

De Regenboogtrap komt voort uit een motie van de gemeenteraad. Deze motie werd aangenomen  naar aanleiding van een ludieke actie in 2014 van de fractie VVD Leeuwarden, Groep Brakenhoff (destijds een gemeenteraadsfractie) COC Friesland, Tûmba, en kunstenaar Bonny Dijkstra. Zij schilderden ’s nachts het zebrapad bij het station in regenboogkleuren als reactie op toenemende discriminatie tegen homoseksuele en transgender mensen.

Kunstuiting

Het oorspronkelijke idee was om een permanente regenboogzebra aan te leggen bij het centraal station in Leeuwarden. Samen met de initiatiefnemers onderzocht gemeente Leeuwarden hoe de regenboogvlag blijvend ingepast kon worden in de openbare ruimte, zonder teveel in clichés terug te vallen. Met de herinrichting van het Mata Hariplein diende de kans zich aan om het idee op deze locatie uit te voeren. Resultaat is niet een zebra, maar de Regenboogtrap met keramiek van Koninklijke Tichelaar uit Makkum, een kunstuiting voor minstens 50 jaar.

Onthulling

De onthulling van de trap vindt plaats op zaterdag 28 mei om 13.20 uur tijdens het Fries Straatfestival. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.